Andy Harrington & Jan Everts

De 3 vragen die ik aan Andy Harrington kon stellen

Donderdag 29 maart 2018 was ik bij de Public Speaking & Expert Marketing Masterclass van Andy Harrington. Een van de beste sprekers in Europa.

Tijdens deze Masterclass werden twee onderdelen besproken namelijk het Spreken in openbaar en zijn tips en uiteraard aanbieding 🙂 over Marketing. En, ik mocht hem interviewen. Hoe ik dat hebt gedaan lees elders in dit blog.

Nu ben ik zelf voornamelijk voor het eerste gedeelte gegaan, dar het tweede gedeelte van de masterclass gaat over wat wij ondernemers al leren in de Succesroute.
De masterclass over public speaking was erg interessant en heb daar een aantal tips uitgehaald die ik onderstaand kort weergeef;

Andy Harrington & Jan Everts
 1. Wees jezelf. Ook al heb je het gevoel dat je heel zenuwachtig bent, zo komt het 9 van de 10 keer echt niet over. Dat laatste kan ik zelf bevestigen. Ik mijn eigen 'optreden' op het benefietseminar een aantal keer terug gezien en ik kan je zeggen dat ik een hele andere uitstraling zie dan ik op dat moment voelde.

 2. Kijk iedereen in het publiek minimaal één keer aan. En dan bedoelt Andy ook echt aankijken. Dus geen zaal scannen, maar bij elke zin die je spreekt kijk je weer iemand anders aan. Hij gebruikt de techniek van iemand aankijken bij het uitspreken van een zin tot de komma of het einde van de zin. Dat geeft de persoon in het publiek erkenning en het gevoel dat hij echt even met jou gesproken heeft.

 3. Gebruik geen presentatie hulpmiddelen als Powerpoint, notitie kaarten of andere hulpmiddelen om je verhaal te houden. Dat zijn allemaal afleiders om jouw verhaal over te brengen. Als je meer geoefend bent gebruik je de presentatie vloer als hulpmiddel. Bepaalde posities op de vloer en houdingen, zorgen ervoor dat je automatisch het verhaal onthoud wat je op die specifieke plek wil vertellen. Als je authentiek je verhaal vertelt (en dit dus goed oefent) komt het verhaal vanzelf. Grote voordeel is dat je er echt kunt zijn voor het publiek en jouw verhaal kunt overbrengen.

Omdat ik vorig jaar geleerd heb om mijn standaard te verhogen, had ik een Platinum ticket gekocht. Dan krijg je uiteraard allemaal extra dingen, maar vooral dat je 'front-row' mag zitten en daardoor veel meer beleeft van de Masterclass. Los van de Q&A met de VIP-deelnemers mocht ik als Platinum deelnemer samen met de andere Platinum gasten (en wij waren maar met 2) nog een aparte sessie doen met Andy.

Andy vroeg hoe wij de sessie inhoud konden geven. Uiteindelijk vroeg ik of ik hem mocht interviewen en of ik deze opname mocht gebruiken voor mijn klanten. Dat was geen probleem.

Onderstaand het interview met Andy waar ik hem 3 vragen heb gesteld, die naar mijn weten bij veel (startende) ondernemers leven.

Waar loop jij tegenaan in jouw onderneming? Ik lees graag jouw reactie onder de video.

 • Wim Kusters schreef:

  Mooi interview, Jan!

 • Gonny de Wit schreef:

  Dat is iets wat ik ook heel sterk merk bij klanten. Delegeren blijft een vaardigheid, die je moet leren.
  Ik delegeer ook sub-taken aan mijn team - ben nog geen master en er komen steeds weer nieuwe taken/projecten bij.

 • Werner Janssen schreef:

  Leuk en inspirerend interview. Dank je voor het delen ! Persoonlijk loop ik er tegen op dat ik teveel taken doe en inderdaad steeds weer nieuwe taken er bij krijg. Ik ervaar daardoor de hele tijd een druk. Het is nooit klaar. Hoewel ik al dingen uitbesteed, kosten die toch nog steeds tijd, omdat ik het moet controleren, of dat het juist iets anders loopt.

  Ik doe wel aan yoga en aan meditatie. Dat ervaar ik als een prettige, tijdelijke ontsnapping. Maar na een tijdje word ik toch weer geconfronteerd met de werkelijkheid en stap ik weer in mijn gebruikelijke patroon.

  Dan speelt er ook nog een aantal belemmerende gedachtes. Bijvoorbeeld : "nu loopt mijn programma goed, maar zal het volgend jaar ook lukken om het vol te krijgen ?" "Moet ik weer met iets nieuws komen om te zorgen dat mijn klanten kopen ?" "Mijn dienst is een hobby voor mijn klanten, geen noodzaak. Dus ze hebben er niet zo veel geld voor over als ik vind dat het waard is." "In de muzieksector liggen de tarieven nou eenmaal laag."

  Ik ben er gelukkig wel van overtuigd dat ik originele oplossingen bied waarmee mijn klanten echt vooruit kunnen komen en help mijn klanten met heel mijn hart.

  Ik ben gestart met het verkopen van online trainingen, maar dat stokt heel erg. Ik zou heel graag eens met iemand willen bespreken hoe ik mijn business model zo kan inrichten dat ik met minder werk meer geld kan verdienen. Ik doe nu uit gewoonte veel laagbetaalde jobs en wil hier eigenlijk mee breken.

  Groet,
  Werner Janssen

 • Monique van Gevelt schreef:

  Heel tof Jan. Grappig dat ik tip 3 al een tijd zo toepas. Bepaalde vakanties blok ik uit. Paar weken terug had ik een aanvraag voor een sparring gesprek op Texel. Op dat moment hoorde ik ook dat de school van mijn dochter ging staken. Mijn man vrij laten nemen en hop naar Texel voor anderhalve dag. En nog 3 uurtjes in de ochtend daar gewerkt. Maar het was net alsof we een week vakantie hadden. Klant blij, wij blij.

  • Jan Everts schreef:

   Dat doe je goed.. Dat moet ik zelf nog echt bewust gaan doen.

 • Hugo Bakker schreef:

  Mooie vragen en goed dat je Andy's ervaringen op deze manier kunt delen Jan!
  En ja, het uitbesteden van taken is erg belangrijk als je groeit.
  Ik heb het afgelopen jaar afscheid genomen van heel veel taken, maar ik ben er nog niet. Of zoals Andy zegt; er zijn steeds nieuwe taken...

  • Jan Everts schreef:

   Elke keer als ik denk ja dit ga ik uitbesteden, komt er weer iets bij en dan blijft het liggen.. Maar goed de overwinning is er, de eerste taak heb ik 2 maanden geleden uitbesteed. Nu de rest nog..